Како да изберете идеално осветлување за Вашиот дом?

Осветлувањето претставува многу важен детал во секој дом. Постојат три основни типа на осветлување кои се применуваат заедно: општо, наменско и акцентирано. Доброто осветлување ги комбинира сите три вида.
 
Советите за осветлување во дневната соба ги земаат предвид различните активности што се изведуваат во таа просторија.
 
  1. Општо осветлување
Избегнувајте употреба на единствена централна светлина што создава  остри сенки и сјај. Наместо тоа, измешајте општо осветлување како што се флуоресцентни или PLC рефлектори со халогени ламби. Ова ќе обезбеди рамномерна светлина во просторот. Исто така, општото осветлување, вдлабнато, вградено во таванот или рефлектори од таванот ја обезбедуваат најсилната светлина во просторијата.
  1. Наменско осветлување
Sсветлете ги омилените украси, декоративни предмети како и уметничките слики на ѕидовите. Подните ламби се погодни за површини каде не е лесно да се постават  тавански или столни ламби. Поставете една светилка зад софата за да го направите просторот во дневната соба поинтересен.
  1. Акцентирано осветлување
Не мачете ги очите додека гледате телевизија во затемнета просторија. Осветлете ја областа зад вашиот телевизор за да го ублажите контрастот и да го намалите сјајот. Најдоброто светло за читање е обезбедено од подни ламби со сијалица, извор на светлина што е замаглена од очите и прилагодлива обвивка што испушта директен зрак на светлина токму таму каде ви е потребна светлина.
Ставете мали столни ламби низ целата соба. Кога сакате да се опуштите, вклучете ги овие светилки наместо општо осветлување. Ако можете, предлагаме да користите светилки кои даваат топло бело светло.