Како да го подобрите домот

Вашиот дом треба да биде Ваша оаза за уживање. Ние Ви предлагаме неколку начини на кои ќе успеете да го направите домот пријатно место за опуштање:

1. Внесете боја
Смирувачките неутрални бои се идеални за спална соба, а храбрите и животински тонови имаат тенденција да бидат одлични за вашиот работен простор. Имајте на ум дека начинот на кој се доживува бојата е субјективен па обрнете внимание и на вашите сопствени потреби.

 

2. Внесете природна светлина
Природната светлина може да има силно влијание на расположението во текот на денот. Истражувањата сугерираат дека сончевата светлина која поминува низ прозорците може да го подигне нивото на серотонин – хормонот на среќа кој помага во борбата против депресија и го подига расположението.

Заменете ги тешките драперии и густи завеси со некои лесни и проѕирни, додадете рефлектирачки површини и огледала. Погрижете се прозорците постојано да бидат чисти.

3. Внесете растенија

Со растенијата е само што го прочистуваат воздухот кој го дишете секој ден, туку тие исто така можат да направат да се чувствувате мирни и да ја подобрите концентрацијата. Ако ве загрижува одржувањето, постојат многу опции при изборот на растенија на кои им треба минимална грижа, како што се сукулентите и воздушните растенија.